Легенди и истории за произхода на кафето

Действието на най-разпространената легенда за произхода на кафето се развива някъде през 850 година. Тя разказва как етиопски козар на име Калди наблюдавал, че козите, които пасял по склоновете на планината, ставали необичайно възбудени, когато се хранели с малките червени плодчета на един диворастящ храст. Той вкусил от стипчивите двузърнести плодчета и не след дълго почувствал сила и прилив на енергия. Така според преданието, откривателя на кафето е козата. От тук историята се разклонява в различни посоки.

Легендите са недоказани истории, случки, в кито има и доза измислица. Те са много по цветни от истинските истории, но въпреки това съдържат и голяма доза истини. Една от тях е, че кафето наистина произхожда от Етиопия. Като доказателство, на това, то продължава да расте там и некултивирано. Истинската история на кафето, обаче започва, когато около 1100 год., то прекосява африканската пустиня и пристига на Арабския полуостров. Климатът тук бил изключително благоприятен за неговото отглеждане и арабите са първите, които започнали да го култивират.

Причината за неговата популярност на арабския полуостров, не е много ясна, както не е ясно, защо кафето е най-предпочитаната напитка за всички времена по света. Предполага се, че религията има нещо общо с това. На арабите, които са мюсюлмани, не им е позволено да пият алкохолни напитки. Може би, това да е една от причините, тази екзалтираща напитка, да се втъче изключително добре в техния бит.

По късно през 16 век кафето се превръща в истинска страст за арабските мюсюлмани. С годините това предизвикало необяснима тревога сред висшите сановници на исляма и през 1511 година те свикали в Мека, прочутия «Съвет на кафето». Там се решило, че кафето е дяволско питие, което действа върху ума и чувствата и отклонява правоверните от пътя на вярата. Макар в Корана да нямало нищо написано за това, кафето било забранено наравно с виното. Строги наказания били налагани на тези, които продавали или пиели от напитката. Истината е, че възникналите по-късно кафенета, се превърнали в средища на свободомислещи и революционно настроени хора. Напитката, била толкова обичана и отпорът толкова твърд, че нейната употреба отново била позволена.

следва продължение…