ФИЛТЪР КАФЕ
Филтрирано или шварц кафе е популярен метод за приготвяне на кафе напитка, който представлявa обливане с гореща вода на изпечени и смлени зърна кафе, поставено във филтър. Водата се процежда през кафето, извличайки аромати масла и есенции, след което преминава през филтъра. Употребената вече утайка от кафето се задържа във филтъра, а готовата напитка изкапва в поставения под него съд. Има много различни машини за приготвяне на филтър кафе, но принципът на всички е един и същ.
Тази техника на приготвяне на кафе е широко използвана в Северна Америка и северна Европа. Някои машини са оборудване с отоплител под каната, в която изтича напитката.
Приготвянето по този начин кафе е леко, без наличие на утайка, но и без някои масла и есенции съдържащи се в кафето, които остават по филтърната хартия. Смилането на кафе за филтър е по-едро, по-скоро като за еспресо.

ВАРЕНО КАФЕ
Въпреки, че е популярно у нас като турско, всъщност по този начин приготвят кафе и в Гърция, Близкия Изток, Северна Африка, Кавказ и естествено на Балканите.
Вареното кафе е напитка приготвяна от фино смляно кафе. Варенето става в джезве, но при липса на джезве може да се използва чайник или друг вид огнеупорна кана или канче. Традиционно се приготвя със захар, която се слага предварително заедно с кафето в същото съотношение. Това е характерно за дестинаци, където сладкото е издигнато на почит. У нас масово любителите на това кафе го предпочитат без или с много малко захар – така кафето запазва естествения си вкус. Кафето трябва да кипне няколко пъти и да има каймак. Твърди се, че така става по-вкусно, както и че колкото по-бавно кипва толкова по-добре. Някои го прецеждат, но така се губи от екзотиката да остане утайка в чашата. А и по тази утайка бабите после гледат на кафе :).

ЗАПАРЕНО КАФЕ
Това е може би най-лесният и същевренно най-ефективният начин за приготвяне на вкусно, приятно и пълноценно кафе. Фино смляно кафе се залива с кипяща вода в каничка, френска преса или директно в чашата. Френската преса дава възможност да се филтрира при наливане, но не е задължително, тъй като кафето се утаява и в чашата и в каничката. Така пригответното кафе съдържа всички полезни вещества, като същевренно не е било подлагано на продължително време на високи темеператури и налягане. Вкусът е плътен, а ароматът естествен.

КАФЕ, КОМБИНИРАНО С АЛКОХОЛНИ НАПИТКИ
Подправянето на кафе с алкохолни напитки е широко разпространена практика в целия свят. В почти всички нациналности има традиция да се добавя към кафето местна традиционна алкохолна напитка – шнапс, уиски, ликьор, грапа и пр.
Колкото и да е странно в България няма популярна практика към кафето да се добавя гроздова ракия :)
Много от комбинациите на кафе с алкохолни напитки с времето са си извоювали популярност и се предлагат в заведенията по целия свят, като класически рецепти.