Всъщност “Черният петък” възниква доста по-рано, отколкото си мислим. В България става особено популярен наред с други “вносни” празници и събития през последните няколко години. Безспорно огромен принос за популяризирането му има масовата поява у нас на големите търговски центрове тип “mall” в периода 2000-2010. Но най-голям ефект дава електронната търговия, която макар и в пъти по-слабо развита у нас, предлага на потребителите в този ден огромно разнообразие от стоки, на изключително атрактивни цени с възможност за бърза покупка и често безплатна доставка. А сега да погледнем назад в миналото и да проследим историята на т.нар. retail bonanza “Black Friday”.

В края на 19в. денят след “Денят на благодарността” се е считал за неофициален старт на Коледните празници. Президентът Линкълн определя последният четвъртък на м. Ноември за честване на “Денят на благодарността” (Thanksgiving holiday).

Тогава все още следващият ден не се е наричал “Black Friday”. По това време “Черен петък” се е асоциирал с 24.09.1869г., когато Джей Гулд и Джеймс Фиск, успяват да направят грандиозна спекулация с цената на златото. Резултатът от тяхната “операция” е твърде негативен, а действията им са престъпни, но успяват да се измъкнат безнаказано “благодарение” на ширещата се корупция по това време.

През 1905г. канадският универсален магазин (mall) Eaton’s организира първият парад за Деня на благодарността. Дядо коледа минава по централните улици на Торонто с каручка. През 1913г. “Шейната” на Добрият старец е теглена от шест живи елена. А през 1916г. към него се присъединяват седем фигури на герои от детски песнички.

През 1924г. Парадът на Eaton’s вдъхновява универсалният магазин Macy’s да стартира техният прочут парад за Денят на благодарността в Ню Йорк. Macy’s желаели да отпразнуват техния успех през 20те години. Парадът дал силен тласък на пазаруването в следващия ден. Търговците имали джентълменска договорка да изчакат, преди да обяват празничните си разпродажби.

По време на Голямата депресия през 1939г., Денят на благодарността се пада през петата седмица на ноември. Търговците алармирали, че ще фалират, защото сезонът на празничните покупки много се скъсявал. Те изпратили петиция до Президента Франклин Рузвелт да премести Денят на благодарността за четвъртия четвъртък на ноември. За съжаление това се случило в края на октомври и повечето хора вече били направили планове си за празника. Някои били толкова засегнати, че наричали празника “Franksgiving”, а не “Thanksgiving”. Само 32 щата приложили преместването на празника. Другите чествали два пъти, което наложило някои компании да отпуснат допълнителен почивен ден на служителите си.

През 1941г. Конгресът поставя край на настъпилото объркване и гласува закон, с който регламентира “Денят на благодарността” да е четвъртия четвъртък на ноември.

През 50те се появява тенденцията, хората масово да се преструват на болни пред работодателите си, за да не ходят на работа в петъка след Денят на благодарността, осигурявайки си един четиридневен “уикенд”. От друга страна в петък магазините, както и като цяло бизнесът си работи и така “скатавките” са можели да поставят успешно начало на Коледното пазаруване… важното е шефът да не те засече някъде по магазините, нали уж си болен :). Вместо да се чудят на кой да орежат заплатата и кой наистина е болен, някои работодатели просто решили да дадат този ден като допълнителен платен отпуск.

През 1966г. името “Black Friday” става известно в печатно издание. Появява се в дописка в специализирано списание за колекционери на пощенски марки. В статията се посочва, че полицията на Филаделфия използва термина, за да опише задръстванията и навалицата в централните магазини на града.

През 2014г. в интернет плъзна лъжлив мит за връзка между Черният петък и робите. Митът заблуждава, че в петък след Денят на благодарността, търговците на роби давали отстъпки на наддаванията.

Малко цифри и статистика от родината на Черния петък.

Исторически, потребителите са правили и правят половината от Коледното пазаруване в Черния петък. Празничния сезон включва ноември и декември, според Националната Търговска Асоциация на САЩ.

През 2008г. продажбите в този период са спадат с 4,6% спрямо 2007г. Това е първият случай на спад от 1992г., от когато се следи тази статистика. Традиционно оборотът за периода се увеличавал с около 3,4% спрямо предходната година. През 2009 увеличението е само 0,3%, а след преодоляването на рецесията през 2010г. увеличението е 5,2% и оборот 45 милиона щатски долара за целия уикенд.

През 2011 за първи път много магазини са отворили вечерта на Денят на благодарността. Реализираните продажби са били включени ктм оборота от Черннния петък. Само те са били 12,3 милиона щатски долара, с 2,3% повече спрямо 2010. Общия оборот се е увеличил през периода с 4,6% спрямо 2010.

През 2013 комбинираният оборот от електронни и физически магазини за целия уикенд на Черния петък бил 57,4 милиона долара, за сравнени през 2012 бил 60 милиона. Спадът се дължи на две причини: много клиенти са направили покупки още на ранни разпродажби, обявени в началото на ноември, а други са изчакали за по-големи отстъпки в края на сезона.

Със сигурност Черният петък е едно уникално явление, което в годините еволюира благодарение на технологиите и възможностите, които предлагат електронните магазини и мобилните приложения.