Кафето е семето на плод, подобен на череша, от дърво, виреещо до около 1800 метра височина над морското равнище в екваториалния и субтропичния пояс по целия свят. Оригиналът и прародител на днешното растение е Кофеа (Coffea). Два са сортовете, които се отглеждат масово днес Кофеа Арабика (Coffea Arabica) и Кофеа Робуста (Coffea Robusta). Кафеените дървета са вечнозелени и растат на височина до 20 метра. За да се опрости събирането на реколтата, те обикновено се подрязват до 2.5 — 3 метра. Необходими са повече от 4 години, преди едно дърво да роди първите си плодове. Полезния им живот достига до около 25 — 40 год. Световното производство се разделя на около 80% в полза на Арабика и около 20% за Робуста.
Разликите между сортовете Арабика (Coffea Arabica) и Робуста (Coffea Robusta)

Арабика е по-деликатният от двата и предпочита надморска височина, най-малко над 900 метра, както и по прецизно отглеждане от Робуста. Арабика расте в тропическите и екваториалните пояси, където винаги е пролет или леко и прохладно лято. Робуста, както подсказва името му (Robusta от Robust — Грубоват), е по-устойчив на тропическа жега и паразити и се отглежда на по-ниска надморска височина и същевременно има сравнително ниска цена. Този щам може да просперира в тежки условия, като екваториалната дъждовна гора, където Арабика се поддава на болести като нематоди и ръжда. За съжаление, по-голямата устойчивост на Робуста е за сметка на по-горчивия и стипчив вкус, както и високото съдържание на кофеин. Обикновено се използва като съставака за смеси за еспресо, където има нужда от повече каймак.

Арабика кафе може да бъде описано като ароматно, със сладък, заоблен, леко кисел и често шоколадов вкус с лека горчива нотка. За разлика Робуста кафе има остър, дървесен и стипчив вкус, с малко аромат и по-голяма горчивина. Зърното Арабика е малко, продълговато, с криволичещ бразда. Робуста е по-голямо и кръгло, с права бразда. Съдържание на кофеин в Арабика варира от 0,9 до 1,7%, докато при Робуста е много по-високо — от 1,6 до 2,8%.