Хранителна стойност

Какаото е богато на минерали като желязо, магнезий, калций, фосфор, мед и манган. Също е добър източник на селений, калий и цинк. Снабдява организма с въглехидрати, протеин и диетични фибри. В допълнение, съдържанието на холестерол в какаото е пренебрежимо ниско и незначително. Какаото съдържа какаово масло, което е смес от мононенаситени мазнини като олеинова киселина и наситени мазнини, а именно стеаринова и палмитинова киселина.

Облекчава бронхиалната астма

Какаото съдържа ксантин и теофилин, които помагат за успокояването на бронхиалните спазми и отварянето на свитите бронхиални тръби. Това допринася за свободното движение на въздуха и е полезно при лечението на различни алергични реакции, включително астма и затруднено дишане.

Ускоряване възстановяването

Какаови екстракти се използват в производството на натурални лекарствени продукти, тъй като се счита, че имат терапевтичен и лековит за външни наранявания ефект. Екстрактите предпазват от развитие на инфекции в тялото. Заедно с подходящо лечение, се счита, че какаовият екстракт помага за премахването на бактерията Helicobacter pylori от организма.