От козаря, който преди повече от хиляда години, според легендата, танцувал с животните след като опитал от мистериозните червени плодове до днес, когато кафето е неизменна част от ежедневието на хората, неговото приготвяне се е превърнало в изкуство.

Еспресо
Еспресото е силно кафе, приготвяно чрез прекарването на пара под високо налягане през изпечено и смляно кафе. Въпреки множеството предлагани кафеварки, претендиращи, че правят еспресо, този вид напитка се приготвя единствено и само в машина за еспресо.
Идеалното еспресо има плътна, златисто-кафява кремообразна пяна на повърхността. Ако каймакът е добър, при добавянето на захарта тя ще плува на повърхността за около секунда, преди бавно да потъне към дъното.
Еспресото се сервира в чаша от 60 мл. В Италия ще ви напълнят чашката около 2/3 или около 30 — 40 мл. У нас под нормално еспресо се разбира 50 — 60 мл.
Дозата за едно кафе варира между 6 — 7,2 грама.
Едрината на смилане е от ключа към доброто еспресо. Много едро смляно, ще потече бързо и ще има блудкав вкус. Много ситно смляно, ще капе и ще горчи и киселей много повече от желаното. Всяко кафе, в зависимост как е изпечено изисква специална настройка на кафемелачката.
Еспресото е напитка, която позната под множество наименования в зависимост от начина на приготвяне и или прибавянето на мляко и други продукти.

Американо
Американо (Americano) е шот еспресо долято с топла вода. Смята се, че името е произлязло като подигравка към американците, които разреждали еспресото си, когато за първи път то започва да придобива популярност в Америка. Тук отново е налице ароматно и вкусно кафе, което е по-леко от нормалното еспресо.

Ристрето (Ristreto) или късо кафе
В България е популярно наименованието късо кафе. Първоначално Ristreto означавало кафе, приготвяно със същото количество вода като редовно еспресо, но с по-бързо дърпане на ръчката на ръчната (тогава) преса. Тъй като водата влиза в контакт със смляното кафе за много по-кратко време, тя извлича по малко кофеини повече от ароматните масла. Днес, когато ръчните еспресо машини са заменени от модерни и автоматизирани, ристрето обикновено означава кафе с по-малко вода, обикновено около 30 мл. (в Италия е по-малко).

Дълго кафе или лунго (lungo)
Дълго кафе или lungo (от итал. — дълго) е еспресо приготвено с повече вода преминала през кафето. Обикновено е около 80 — 90 мл. В Италия обаче ще ви сервират това, което тук е прието да е нормално кафе 50 — 60 мл.

Това, което е важно да се знае е, че дългото кафе е по-леко, но по-горчиво, защото допълнителната гореща вода, преминаваща през смляното кафе извлича вещества, които обикновено остават неразтворени. По същите причини то е и по-богато на кофеин. Колкото повече вода е преминала през кафето, по-горчива и водниста на вкус е напитката.

Еспресото също така е основа на широка гама от напитки като капучино, лате, макиато, мока.

следва продължение…