Капучино (Cappuccino)

Тази популярна кафе напитка е неизменно присъства в менюто на всяко заведение, независимо хранително, питейно, а дори и по машините за директна продажба. Истинското капучино е комбинация от 1/3 части еспресо, 1/3 горещо мляко и 1/3 пяна от мляко. Наименованието на капучиното идва от прическите на италианските монаси капуцини, които си бръснели главите само отгоре и оставяли коса отстрани. В истинското капучино не се добавя сметана. Кремообразната пяна, се получава при затоплянето до кипване на млякото на парата на еспресо машината. По желание на клиента, капучиното може да се обогати и поръси с малко неподсладено какао на прах, ситно настърган тъмен шоколад или канела. Може да срещнете наименованията dry cappuccino или wet cappuccino. Разликата е в съотношението пяна-мляко. В Италия може да си поръчате Scuro т.е. по-малко мляко или Chiaro – с повече мляко.
Кафе Лате (Caffè Latte)

Кафе лате е напитка, приготвена от еспресо и «разбито» на парата мляко. Приготвя се в съотношение: 1/4 части еспресо, ½ горещо мляко и ¼ пяна. Миксирането на кафе с мляко като стандартна напитка, е широко разпространено. Във Франция е известно като café au lait, в Испания, café con leche, а в Португалия, galão. В англо говорящите страни наименованието «latte» традиционно се асоциира като съкращение на «caffe latte», но ако си поръчате «latte», а не «caffe latte», в Италия ще ви сервират просто чаша мляко. По принцип, при приготвянето на кафе лате, не е задължително млякото да се «разбива» на фина пяна. Също така в някои страни като Франция например, може да не използват еспресо и да смесят двете напитки в съотношение 1:1. В големите вериги като Starbucks, откъдето и тръгва латето в най-съвременния си вариант, обаче това е като закон, който се наложи навсякъде. През последните години, отново не без помощта на големите вериги кафенета, приготвянето на кафе лате се превърна в изкуство, изразяващо се чрез стила на наливане на «разбитото» мляко върху еспресото, при което се «рисуват» красиви форми. Да си лате художник е голямо предизвикателството и зависи от опита на бариста и качеството на машината за еспресо. Миксирането на кафе лате с ароматен сироп, вместо със захар също се очерта като тенденция в последните години.
Кафе Макиато (Macchiato)

Тази напитка се приготвя като към нормално еспресо се добави една лъжичка разбито на фина пяна мляко. Въпреки че буквално означава кафе маркирано с малко мляко, отново се предлагат множество вариации в различните вериги и заведения.
Кафе Мока или Мокачино (Caffè Mocha, Mochachino)

Кафе мока или мокачино е капучино или кафе лате, към които е добавено какао на прах или шоколадов сироп.
Виенско кафе (Café Vienne, Café Viennois)

Тази напитка се приготвя като към стандартен шот еспресо се добави разбита сметана. По ирония на съдбата популярното по целия сват виенско кафе или както го наричат там Wiener Melange, в столицата на Австрия се приготвя с «разбито» на фина пяна мляко гарнирано с какао на прах.

следва продължение …