Хранителна стойност

Какаото е богато на минерали като желязо, магнезий, калций, фосфор, мед и манган. Също е добър източник на селений, калий и цинк. Снабдява организма с въглехидрати, протеин и диетични фибри. Съдържа какаово масло, което е смес от мононенаситени мазнини като олеинова киселина и наситени мазнини, а именно стеаринова и палмитинова киселина.

Какаото притежава противовъзпалителни, анти-алергични, анти-канцерогенни и антиоксидантни качества. Оказва благоприятен ефект като допринася с множество здравословни ползи.

Понижава кръвното налягане

Богатото на флавоноиди какао подпомага понижаването на кръвното налягане и подобрява еластичността на кръвоносните съдове. Проведените проучвания показват положителни промени в систолното и диастолното кръвно налягане след консумация на какаови продукти вместо черен и зелен чай. Тези благодприятни промени се приписват на антиоксидантите в какаото, които стимулират производството на азотен оксид, който спомага за успокояването на кръвоносните съдове. Нещо повече, какаото помага за подържането на здрава кръвоносна система.